Strategia & ­­pro­sessit – luo asiakas­arvosta kilpailuetu

Artikkeleita ja materiaaleja strategia, asiakasarvo­ ja kilpailuetu­teemoista.

Muotoile strategiasi ja määrittele ohjaus­voima, joka luo asiakasarvoa ja kilpailuetua.

Liiketoimintaympäristöt asettavat organisaatioille useita vaatimuksia, joissa pelkkä tuotteiden ja palveluiden tarjoaminen ei enää ole pitkään aikaan riittänyt kilpailuedun luomiseen. Kilpailussa menestyminen ja pitkäjänteisen asiakasuskollisuuden saavuttaminen edellyttävät yrityksiltä mahdollistavaa johtamista, kokonaisvaltaista asiakaslähtöisyyttä ja asiakasarvon jatkuvaa kehittämistä tilaus- ja toimitusarvoketjussa. Asiakasarvon tuottaminen kestävällä kilpailuedulla parantaa omistaja-arvoa ja kestävä kilpailuetu on vaikeasti kopioitava tulos kilpailukyvystä tuottaa arvoa asiakkaalle.

Ohjausvoima on yrityksen strateginen ja kulttuurinen periaate, joka yhdistää organisaation kaikki toimijat yhteisen merkitystavoitteen ympärille. Asiakasarvon ja kilpailuedun. Nämä toimivat yrityksen “punaisena lankana”, jotka antavat tarkoituksen, päätöksenteon ja toiminnan prioriteetit. Ohjausvoima on sekä yrityksen sisäinen, että ulkoinen voima, joka tuottaa jatkuvaa asiakasarvoa ja vahvistaa kestävää kilpailuetua.

Varmista, että strateginen suunta ja kyvykkyys saa ohjausvoimansa asiakasarvon tuottamisesta, jota toteutetaan yhdessä läpi tilaus- ja toimitusarvoketjun.

Strategiateeman blogeja

/Suomi nousuun strategisesti uusiutuen asiakasarvon, kilpailuedun sekä tuottavuuden avulla. Uusiutuminen edellyttää muutosta pois vanhasta ja asiakasarvon avulla luovaa uutta tapa tehdä asioita.

Pitää olla kyky luoda asiakasarvoa, mikä ei lähde kilpailijasta, vaan asiakkaiden liiketoiminta- ja elin­ympäristön ymmärtämisestä painottuen asiakkaiden tavoite, tehtävä, odotuksista ja kipupisteistä. Tuottavuus on kannattavan liiketoiminnan perustavanlaatuinen tekijä tehdä asiat tehokkaasti asiakasarvon tuottamiseksi. Kilpailuedun vaikeasti kopioitavuus luo kasvun yhdessä asiakasarvon ja tuottavuuden kanssa

Asiakasarvo on asiakkaan kokema hyöty suhteessa niihin uhrauksiin, joita he joutuvat tekemään saadakseen tuotteen tai palvelun tuottaman arvon. Asiakasarvo on yrityksen kilpailukyvyn- ja edun perusta, sillä se määrittää, miksi asiakas valitsee tietyn yrityksen, tuotteen tai palvelun kilpailijoiden sijaan.

Asiakasarvo muodostuu taloudellisista, toiminnallisista, sosiaalisista, ekologisista, ekosysteemisistä tai emotionaalisista elementeistä.

Asiakasarvon hyöty yrityksellesi

Asiakasarvon systemaattinen tutkiminen ja kehittäminen auttaa yritystäsi ymmärtämään paremmin asiakkaidensa tarpeita ja odotuksia. Arvo johtaa korkeampaan asiakastyytyväisyyteen, uskollisuuteen ja pidempiin asiakassuhteisiin. Tuloksena tämä kasvattaa liikevaihtoa ja vähentää asiakashankinnan kustannuksia, tarjoten kestävän pohjan liiketoiminnan kasvulle. Kun toimet kohdistuvat tähän, tuottavuutesi paranee ja turha metatyö vähenee.

#asiakasarvo

STRATEGIA JA PROSESSIT TEEMA

Tilaa blogiartikkeleita suoraan sähköpostiisi

Kilpailuetu on yrityksen yksittäistä ominaisuutta, resurssia tai strategista toimintatapaa, joka erottaa sen kilpailevista vaihtoehdoista ja antaa etulyöntiaseman markkinoilla. Toisin sanoen kilpailuetu on ainutlaatuinen arvo, jota ei ole muilla ja vahvistaa asiakkaan ensisijaista valintaa.

Kestävä kilpailuetu
Toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen tavalla, joka erottaa yrityksen kilpailevista vaihtoehdoista asiakasarvolla ja innovatiivisella ainutlaatuisuudella, sekä vahvistaa asemaa markkinoilla jatkuvasti uusiutuen.

Kilpailuedun hyöty yrityksellesi
Kilpailuedun rakentaminen asiakasarvon ja -kokemuksen ympärille tekee siitä vaikeasti kopioitavan. Yritys voi erottua markkinoilla tarjoamalla ylivoimaista arvoa, joka vastaa asiakkaiden tärkeimpiin tarpeisiin ainutlaatuisella tavalla. Tämä parantaa markkina-asemaa ja antaa yritykselle mahdollisuuden hinnoitella palvelunsa ja tuotteensa arvon mukaisesti.

#kilpailuetu

Tunnista asiakkaan arvo-odotukset sekä tavoitteet ja kehitä kilpailuetu ODI -innovaatiomenetelmän avulla.

Tunnista asiakkaan arvo-odotukset sekä tavoitteet ja kehitä kilpailuetu ODI -innovaatio­menetelmän avulla.

Kilpailukyky on yrityksen kyky pärjätä kannattavasti markkinoilla suhteessa kilpailijoihinsa. Se on laaja-alainen käsite, joka kattaa kaikki ne kyvyt, joilla yritys kykenee ratkaisemaan haasteet ja vaikuttavat menestymiseen pitkällä aikavälillä. Se muodostuu yrityksen resursseista, prosesseista ja kyvykkyyksistä, jotka mahdollistavat ainutlaatuisen arvon tuottamisen asiakkaalle paremmin kuin muut

#kilpailukyky

Liiketoimintastrategian tehtävä on kirkkaan suunnan luominen, joka ohjaa yrityksen toimintaa ja päätöksentekoa kohti kestävää kilpailuetua. Strategian lähtökohtana on yrityksen muutostarve, visio ja missio, jotka määrittelevät pitkän aikavälin suunnan ja merkityksen, niin asiakkaiden, kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Strategian ytimessä on oltava ajatus siitä, että asiakasarvon ja kilpailuedun tuottaminen ei ole vain sanoja, vaan strategian sekä liiketoiminnan kaikkien osa-alueiden yhdistävä ohajusvoima, joka varmistaa toiminnan merkityksellisyyden ja kilpailukyvyn. Strateginen ennakointi, nykytilan sekä asiakas- ja liiketoimintaympäristön ymmärrys pitää luoda vahvaksi ja varattava resurssia jatkuvan ennakoinnin toteuttamiseksi.

Strategiaprosessi on monialainen. Ehkä kaikkein vaikein ja kriittisin vaihe on tehdä strategiset valinnat, joiden pohjalta priorisoidaan kriittiset kilpailuedun menestystekijät ja ”voitettavat taistelut”. Strateginen tavoite varmistaa, että yritys pysyy keskittyneenä ja yhtenäisenä pyrkiessään kasvattamaan kilpailuetua ja saavuttamaan muut strategiassa asetetut päämäärät. Näitä valintoja ja tavoitteita tukevat rakenteet, teknologiat ja osaaminen, eli mahdollistajat strategian viemiseksi onnistuneesti käytännön toimintaan.

Asiakasarvo on strategian tärkein ohjausvoima, mikä ohjaa tilaus- ja toimitusarvoketjun toiminta strategiassa määriteltyjen valintojen ja mahdollistajien avulla. Asiakasarvoa luodaan kokonaisvaltaisen toiminnan tuloksena, missä eri elementit yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi asiakasarvon ympärille.

Strategia – asiakasarvosta toimintaan.

Asiakasarvolupaus kiteyttää yrityksen erottautumisen ja arvon asiakkaalle, toimien samalla strategian konkreettisena viestinä ja suunnannäyttäjänä. Kun liiketoimintastrategian eri elementit – visio, missio, strategiset valinnat, tavoitteet, mahdollistajat, asiakasarvolähtöisestä kilpailuedusta johdettu asiakasarvolupaus, toimintatavoitteet- ja suunnitelmat yhdistetään, syntyy yhtenäinen liiketoimintastrategia, joka ohjaa yrityksen toimintaa ja tuloksellista päätöksentekoa.

Strategia, asiakasarvosta toimintaan, kohti kestävää kilpailuetua ja tulosta.

#Liiketoimintastrategia

Mahdollistavassa johtajuudessa organisaatiot onnistuvat. Mahdollistava johtaminen voidaan määritellä johtamistavaksi, missä keskiössä ovat organisaation jäsenten voimaannuttaminen, potentiaalin vapauttaminen ja resurssien suuntaaminen siten, että yksilöt ja tiimit voivat saavuttaa yhteiset tavoitteet tehokkaasti ja innovatiivisesti. Tämän johtamistavan ytimessä on psykologisen turvallisuuden luominen, jatkuvan oppimisen edistäminen sekä organisaation strategisten ja operatiivisten päämäärien tukeminen ihmisten vahvuuksia hyödyntäen.

Transformationaalinen johtajuus on sitä, että johtaja ja johdettevat nostavat toinen toisensa korkeammalle. Ovat siis toistensa tärkeitä kumppaneita. Johtamisessa korostuu johdettavan mahdollistava ote, mikä auttaa heitä menestymään työssään. Gumusluoglun ja Ilsevin (2009) tutkimuksessa todetaan, että transformatiivinen johtajuus edistää organisaation innovaatiokykyä.

Tämä johtajuusmalli korostaa visionääristä johtamista ja henkilöstön voimaannuttamista, mikä kannustaa työntekijöitä ylittämään itsensä ja kehittämään luovia ratkaisuja. Transformatiiviset johtajat luovat ympäristön, jossa työntekijöitä tuetaan riskien ottamisessa ja uusien ideoiden kokeilemisessa, mikä johtaa parempaan organisaation suorituskykyyn ja innovatiivisuuteen.

Jotta mahdollistava ja transformatiivinen johtajuus onnistuu, niin Frank Martelaa (2024) lainaten pitää olla kirkas suunta, jaettu omistajuus, rajat ja luottamus. Varmista taidot ja tietotaito tiimien jäsenillä kulkea kirkasta suuntaa kohti.

#johtajuus