Innovaatio- ja kasvun johtaminen meni suoraan sydämeen
Noin 16 vuotta sitten oman urani käänteentekevistä hetkistä on mennyt yhtäkauan, kun Suomessa ollaan kasvukipuiltu talouden mittareilla mitattuna. Samaan aikaan myös oma matkani alkoi innovaatio- ja muotoiluajattelun mielenkiintoiseen maailmaan. Viimeisten noin kuuden vuoden aikana tämä on iteroitunut entisestään ja olen oivaltanut sen, mikä on yrityksissä mielestäni tärkeintä. Asiakasarvon luonti ja kilpailuedun rakentaminen ovat yrityksen tärkein tehtävä. Ilman näitä ei ole kestävää kasvua ja maksavia asiakkaita. Toisin sanoen asiakasarvontuotto on kassavirtaa ja kilpailuetu suojausmekanisimi. Nämä eivät ole olleet yrityksissä kuitenkaan kovinkaan korkealla agendalla. Prosesseja, taloutta sekä funktioita hinkataan, jotta saadaan tehoja ylös hintakilpailun näin vaatiessa. Sitten jos aikaa jää, pohditaan kenelle palveluita tai tuotteita myymme. Tulosta on silti saatu, mutta ei riittävästi, valitettavasti. Kopioidaan ja kilpaillaan samoilla malleilla kuin muutkin. Kasvu on nollasummapeliä. Suomi on jäljessä verrokkimaita kohtaan, että ihan harmittaa. Pystymme parempaan, vai mitä? Emme voi vain todeta, että ne markkinat tai suhdanteet eivät ole meidän puolella. Tottakai näillä on merkitystä, mutta tämän taakse ei kannata liikaa mennä. Tämä on tosiasioiden piilottelua. Kasvu ei synny olematta rohkea ja erilainen. Asiakkaille pitää luoda arvoa, joka on skaalattavissa mahdollisimman hyvin ja on innovatiivinen asiakasarvolla mitattuna. ”Seiniin” investointi ei meitä pelasta eikä elinkeinorakenteemme oikeen kanna meitä enää. Suuret yritykset Suomessa ovat liian pieniä ja ovat pitkälti perusteollisuutta. Kasvu syntyy startupeista sekä pienistä ja keskisuurista yrityksistä uusilta aloilta niinkuin olemme huomanneet, joten katse tänne tiukasti. Isot kyllä pärjää vaikka nekin kaipaavat buustia ja uudistuksia kovasti.
”Jopa Saksa on Suomea palveluvaltaisempi – meidän rakenteemme ei ole pysynyt kilpailijamaiden mukana.” (Kauppalehti, 4.3.2025)
Pelkkä rakenteiden korjaaminenkaan ei meitä pelasta, vaikka kannustin- ja veroloukut saadaan korjattua. Sen se aikaan saa kuitenkin, että usko työnteon ostovoimaan ja yrittämiseen vahvistuu, joka taas saa aikaan uutta kasvua. Hyvinvointi ja kasvu ei ole lisääntynyt 16 vuoteen mutta olemme onnellisia. Paradoksaalista. Elämä ei ole mustavalkoista, vaan tottakai meillä on monet asiat hyvin, joista saamme olla kiitollisia mutta tämä ei poista sitä tosiasiaa, että paljon on vielä tekemistä ja aina tulee olemaankin. Maailma ei ole koskaan valmis. Matti Pohjola itse asiassa kertoo sen hyvin Kauppalehden jutussa (4.3.2025) josta lyhyt yhteenveto ohessa.
Aalto-yliopiston emeritusprofessori Matti Pohjola näkee Suomen talouskasvun suurimpana esteenä uusien ideoiden puutteen yrityssektorilla. Hänen mukaansa Suomen talous ei ole kasvanut merkittävästi lähes 20 vuoteen, eikä syynä voi olla enää finanssikriisi tai Nokian romahdus. Myöskään hyvinvointivaltio ei ole syyllinen, sillä Pohjoismaiden verrokkimaat Ruotsi ja Tanska ovat samantasoisia, mutta menestyvät paremmin. Suurin ongelma löytyy yrityssektorin heikosta tuottavuudesta. Pohjola korostaa, että Suomi on jäänyt jälkeen elinkeinorakenteen muutoksessa, jossa siirtymä teollisuudesta digitaalisiin palveluihin on ollut liian hidasta. Erityisesti Ruotsiin verrattuna Suomi on jäänyt jälkeen tietointensiivisten palveluiden kasvussa, kun taas Tanska on hyötynyt lääketeollisuuden, kuten Novo Nordiskin, menestyksestä. Pohjolan mukaan ratkaisu on palauttaa Suomi teknologisen kehityksen eturintamaan, mikä tarkoittaa investointeja ICT:hen, tutkimukseen, tuotekehitykseen ja ohjelmistoihin. Hän painottaa myös koulutuksen lisäämistä, koulutettujen maahanmuuttajien houkuttelua Suomeen, sääntelyn purkamista ja kilpailun lisäämistä. KL 4.3.2025
”Talouskasvu syntyy uusista ideoista, ei toistamalla vanhaa.” (Kauppalehti, 4.3.2025)
Innovaatio- ja kasvun johtaminen meni suoraan sydämeen
Pohjolan näkemys on tärkeä ja kuvaa hyvin missä Suomessa mennään. Sydänmaanlakka myös hienosti toteaa kirjassaan innostu, innosta ja innovoi – mihin pitäisi panostaa nyt todella kovasti. Olen tästä erittäin samaa mieltä. Kirja innostu, innosta ja innovoi meni suoraan sydämeeni ja nosti esiin sen mistä oma näkemyksenikin alkoi hahmottumaan kauan aikaan sitten. Innovaatio herättää vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Innovaatiosanaan ei kannata takertua, vaan yksinkertaisesti kun tavoittelee asiakasarvosta johdettuja ainutlaatuisia tapoja tuottaa arvoa asiakkaalle ollaan jo pitkällä.
Useita t&k projekteja, innovaatioaihioita, kehitysprojekteja takanapäin on todettava, että kokemukseni vahvistaa hyvin pitkälti sitä, mitä Sydänmaanlakka kirjassaan hienosti kirjoittaa. Yrityksissä tarvitaan innovaatiosysteemi sekä luovuutta missä luovuus on rohkeutta ajatella ja tehdä asioita erillä tapaa, eikä tyytyä perustekemiseen jos tavoitteet ovat korkealla. Uusiutuvan organisaation systeemi on innovaatiosysteemi. Mihin yritys kurkotteleekin tarvitaan johtajuutta uudistaa ja uudistua. Mitä innovatiisempi yritys on sitä vahvempaa on myös sen psykologinen turvallisuus yrityskulttuurissa. Tärkeimmän, eli asiakasarvon ja kilpailuedun rakentaminen edellyttää luovuuden lisäksi systemaattista uudenluomisen rohkeaa tekemistä. Jotkut näistä päätyy innovaatioihin, mutta useat parantavat olemassa olevia ja osa jää pöytälaatikkoon tai ajautuu konkurssiin. Siis aivan normaalia toimintaa. Se mistä asiakasarvo ja kilpailuetu syntyy pitäisi olla kokoajan esillä ja voimavarat kohdista näihin.
Unohdetaan hetkeksi kilpailijat ja tuotteet (älä käy kattoo mitä kilpailijat tekee, vaan järjestä vaikka sen tilalla asiakasarvotutkimus ja pyri tunnistamaan alipalveltuja arvo-odotuksia) ja keskity asiakasarvon ymmärtämiseen ja sitä kautta uniikkien ratkaisujen kehittämiseen kilpailueduksi.
Mikäli tarvitsette sparrausta ja apuja kasvuun, niin olen käytettävissä…
Linkki Kauppalehden juttuun, johon tässä blogissa on viitattu: KL 4.3.2025
Business & Innovation & Marketing | Circular | Customer Oriented Value Creation = Competitive Edge from customer values | Synergy of product owner, marketing and sales | Enabling leadership | MBA & Industrial Designer